Relationens kraft i terapi

https://psykologisk.no/2018/11/relasjonens-kraft-i-terapi/

Du har min fulla uppmärksamhet. Den meningen låter kanske lätt att åstadkomma, men kräver verkligen både självdisciplin och träning. Hur lätt är det inte att låta tanken flykta någon annan stans än här och nu, mellan Dig och Mig. Ska bara… Att ge en människa sin fulla uppmärksamhet är en kärleksgåva. En gåva många barn inte får utan har otrygga anknytningar som resulterar i att barnet försöker göra sig hört genom att ständigt påkalla uppmärksamhet, svårt att varva ner systemet och känna lugn, så kallad otrygg ambivalent anknytning. Eller barnet har fått lära sig att påkallar jag uppmärksamhet genom att uttala mina behov, så blir jag avvisad. Dessa barn inaktiverar sitt anknytningssystem och tar avstånd, vänder sig bort, ser lugna ut men har hög invärtes stress, otrygg undvikande anknytning.

Trygghet finns att finna i relation till andra människor, avhängig. Genom hela barndomen och ut i vuxenvärlden. Den vuxna människan har i bästa fall haft någons fulla uppmärksamhet i förståelsen att barn är helt avhängiga av hur de blir bemötta. Och genom det lärt att lita på sig själv, blivit fristående människa. Den som både kan vara avhängig och fristående kan balansera och bestämma själv i förhållande till andra.

Den vuxne med otrygg anknytning är oflexibelt inriktad på att bli avvisad eller känner sig aldrig mött och hörd. Tar ut eländet så att säga i förskott. Sanningen är väl snarare den att i vuxen ålder är Du din egen lyckas smed genom att förstå vad Du själv behöver. Och inte är det mer av samma som du har fått och som Du i rädsla och oförstånd letar efter.

Relation i terapi är kraftfullt mot att finna trygghet, kunna vara själv och tillsammans. Att i terapirummet ge patienten terapeutens fulla uppmärksamhet kräver en terapeut med den förmågan, i alla fall för det mesta.

 

%d bloggere liker dette: