Stressfällor

Tar du med dig arbetet hem? Ja anledningarna att inte vara färdig med jobbet på jobbet kan vara många, men kanske vanligaste orsaken är den att andra gör så mycket mer och hinner mer än det du uppfattar att du klarar. Så är stressen igång för att komma ikapp.

Ofta leder detta till svårighet att sova då kroppen är igång och lugn och ro systemet inte får en chans.

Är det redan morgon? Och dagen är för kort?

Har du dessutom dubbelarbete, är det du som tar merparten av ansvaret för hem och barn så är det ytterligare en belastning.

Är du personen som vill vara den som tillfredsställer och när din omgivning? Då kan det vara svårt att säga nej även om det är vad du innerst inne vill.

Detta är några av de fällor som jag kan iaktta är vanliga hos människor som stressar. Symtom för att söka mig eller kanske ändå vanligare sjukvård är trötthet, värk, ledsenhet/upprördhet, oro, hjärtklappning m.fl.

Vad kan göras för att hjälpa sig själv?

Ge dig själv lite marginaler i livet. Alla hinner inte mer än du gör, kanske några men finn ut var du har din gräns. Kanske det är du som har större krav på dig själv än någon annan. Finns det reellt större krav än du klarar utan att stressa? Ja då är det dags att prioritera om, ta konsekvensen av ditt mående och ta tag i det som stressar dig. Det kräver att du ger dig själv lite paus så du hinner tänka och känna efter. Det finns inte en chans att titta på en mobiltelefon och samtidigt ge dig själv den uppmärksamhet som du förtjänar. Mobilen kan vara flykten från att ge sig själv chansen, så fortsätter livet som vanligt i hundra.

Har du slutat gå på yoga eller promenera eller vad du nu tycker är skönt och avkopplande för att du inte hinner? Då hjälper du dig själv genom att ge dig den tiden så hjärnan hinner med.

Låt inte hjärnan kidnappas av stress utan använd hjärnan till något som faktiskt förbättrar för dig själv.